neděle 27. ledna 2013

Proti pomluvám se nedá bránit

Pravda je, že proti pomluvám se nedá bránit. Sama jsem si to loni zkusila. Pokud se nechcete snížit na úroveň protivníka ke lžím a pomluvám. Jenže tím se jen sami ušpiníte. Bylo mi z toho hodně smutno, cítila jsem absolutní beznaděj a na nějakou dobu mě to úplně paralyzovalo. Stokrát můžete tvrdit, že to není pravda, ale vždycky se najde nějaké ucho, co těm lžím a pomluvám bude naslouchat a bude jim věřit. Protože je to líbivě podané. Protože je někdo zdatný manipulátor. Je potřeba se s tím smířit, hlavou zeď neprorazím.
Máme nového prezidenta. Prezident by měl být autoritou, vzorem, tím nejlepším z nás. Měli bysme si ho vážit, mít ho jako vzor morálních vlastností. Máme prezidenta nesporně velmi inteligentního a zkušeného. Ale nevím, jestli si ho budu vážit. Lže, vyhýbá se přímým odpovědím. Svádí vinu na svoje spolupracovníky, on nic to oni, místo aby přijal odpovědnost za svůj tým. Co na tom, že dělají pro něho a za něho. Má sociální cítění, slibuje hory doly. Co na tom, že nemá pražádné pravomoce, jak tyto věci ovlivnit. Lidu je třeba chléb a hry nebo aspoň přislíbit. Je jeden z nás, žil tu celý život, má jen dvě místnosti na chalupě na Vysočině. Žádné zámky a hrady, co bysme mu museli závidět. Umí skvěle česky, o tom není pochyb. Jeho manželka je Češka. Její otec byl sice Slovák, ale to je pro nás přijatelné.
Ovšem jeho první proslov hned po zvolení, kdy útočil na všechny kolem se mi ani trošku nelíbil. Co by proboha řekl, kdyby prohrál? Bylo by to ve stylu pana Paroubka po volbách v roce 2010, který to tenkrát hodně neustál? Obvinil protistranu ze šíření lži a štvavé negativní kampaně. Stejně tak lidi kolem něj. Osa Zeman-Klaus-Fico. Všichni svorně mluví o tom, že vyhrála pravda a láska. Kde já jsem to žila v posledních dnech? Protože od druhé strany jsem žádné negativní a lživé řeči neslyšela. Zato jsem slyšela spoustu lží o tom, že proti kandidát chce vracet majetek Němcům v sudetech. I když od sám řekl přesný opak. Stokrát opakovaná lež se stala pravdou. A proto nedopusťte, aby to vyhrál ten cizák. Prezident musí být Čech, musí umět česky, musí celý život žít v Česku, musí mít manželku Češku. Je to fajn chlap řekne, co si myslí a s nikým se nemaže.
Co mi to připomnělo?

"Jsi Čech Čech Čech tak si toho važ!
 Jsi Čech Čech Čech a narovnat se snaž!
 Jsi Čech Čech Čech a Čechům dělej čest!
 Přelez, přeskoč, ale nepodlez!"
(úryvek z písně skupiny Orlík, z alba Oi! z roku 1990)

Žádné komentáře:

Okomentovat